KÜLDJE TOVÁBB
Főoldal A hibás képlet Multimédia Megoldások
Főoldal -> A visszafizethetetlen adósság
Az ország adóssága 45000 milliárd forint Az évezred szemfényvesztése: a közgazdaságtan oktatás defektje segítségével sikerült hibás magyarázatot elfogadtatni, ami miatt nem értik a közgazdászok, és az egész társadalom a nagy trükköt: az adósság túlnyomó részét az okozza, hogy a bankok kamatozó adósságként teremtik a pénzt. Világszerte így van. Magyarországot ez jobban sújtja pl. amiatt, hogy a privatizáció során megfosztották az ország állampolgárait a "szocialista" (=államkapitalista) évek során létrehozott termelő vagyonuktól.
5000 milliárd forint lekötött betét után betéti kamatot kapnak a számlatulajdonosok. Ez a kölcsönközvetítés volumene, az ezen felülivel van a baj: 40000 milliárd forint adósságért pedig társadalmunk háztartásonként kb. 1 millió Ft kamatot fizet, ami nagyrészt megbújik: főként az alacsony bérekben és magas árakban jelenik meg (bérből szolid megélhetés mellett egy lakáshoz 5 év helyett 25 évnyi megtakarítás szükséges). Ezért azt kapta a társadalom, hogy a gazdaság rendelkezésére álló pénzmennyiséget nem az MNB bocsátotta ki, hanem kamatozó adósságként teremtették a magánbankok (az MNB engedélyével). E csalás miatt az adósság a bankok felé nagyobb, mint a gazdaságban levő pénzmennyiség (vagyis elvileg is visszafizethetetlen, ez összgazdasági szinten ténylegesen adósságkényszer): 28000 Mrd forint magánadósság, amibő csak 5000 Mrd (a lekötött betétek) a kölcsönközvetítés, a többi után szedett kamat az a parazitizmus, ami a magánbanki pénzteremtés következménye. Az államnak ez kiesett bevételt jelentett, így az államadósság nem elfogyott, hanem az egekbe szökött: 17000 Mrd Ft. (az ország adóssága a magánadósság és az államadósság összege).
Érthető ? A bankok úgy adósították el a gazdaságot és az államot, hogy pénzt adtak: ráírták a számlára a hitelezéseik során. A hiteltörlesztéskor pedig az eredetileg teremtett pénzt megszüntetik, biztosítva, hogy az adósság nagyobb legyen feléjük, mint az általuk teremtett, még a rendszerben levő pénzmennyiség (lásd ábra). A kamatból pedig fokozatosan felvásárolják a világot.

Szemléltető ábra a KÉPLETekhez

Államadósság
  • az államadósság alakulása (külső link), ha minden évben a GDP 2.6%-val kevesebb kölcsönt kellett volna megújítani: 1989-2001 -ig a(z Antal József által átörökített) 22 Mrd USD adósság 0-ra futott volna. A GDP 2.6%-nál jóval több pénzt is kibocsájthatott volna az állam, ha nem adja át a pénzteremtést a magánbankoknak (a forint pénzmennyiség kb a GDP 4-10%-val növekedett évente, ami az infláció+forgalomnövekedésnél valamivel kisebb érték).
Magánadósság
szakértőknek kötelező
  • Az állítások pontokba szedve, hogy a szakértők mellébeszélés nélkül konkrétan a mi állításainkról nyilatkozzanak. Egyébként rosszándék nélkül, de felületesen általában maguk is azt hiszik, hogy megcáfolták, de ha leírják, rájöhetnek, hogy nem a mi állításainkat cáfolták meg, hanem a sajátjaikat, amikről azt hitték, hogy ekvivalensek. Nagyon fontos, hogy kivétel nélkül minden pontról nyilatkozzanak.
Minden jog fenntartva