KÜLDJE TOVÁBB
A hibás képlet Multimédia Megoldások Cikkek
A pénzügyi analfabétizmus

Kérjük segítsen megoldani társadalmunk legsúlyosabb problémáját. Számoljuk fel a pénzügyi analfabétizmust, ami ezer más súlyos gazdasági, társadalmi és környezeti probléma megoldását teszi lehetetlenné.
A nehézség az, hogy a közgazdaságtudománnyal kell kezdeni, ahonnan az egész hibás szemlélet elterjedt.
Ez a tudatlanság Magyarországon háztartásonként kb. 1 millió forint teher évente (és növekszik). Emiatt alacsonyak a reálbérek és a nyugdíjak, magasak az adók és a gazdaság állandó hitelkényszertől szenved. Emiatt nem lehet a gazdaságot az emberi és környezeti igények szerint üzemeltetni. Ilyen körülmények között nem is működhet a demokrácia. Ha nem sikerül a pénzügyi analfabétizmust felszámolni legalább az értelmiség egy részénél, akkor választhatunk a gazdasági és társadalmi, vagy környezeti és társadalmi katasztrófa között (a társadalmi katasztrófa az biztos).
Magyarországon az ország adóssága több, mint 40 ezer milliárd forint. Ennek kamata háztartásonként kb. 1 millió forint teher évente. Mit kaptunk ezért ? Természetesen pénzt. De hogyan ?!?!? A magánbankok kb. 13 ezer milliárd forintot ráírtak a bankszámlákra. Persze nem egyszerre, hanem apránként, a hitelezések során. Ugyanis a forgalomban levő forint több, mint 90%-át nem az MNB hozta forgalomba, hanem magánbankok.
 • Ezért van 23 ezer milliárd forint adósságunk a magánbankrendszer felé (az adósság a magánbankok felé mindig nagyobb, mint a teremtett pénzmennyiség).
 • Az, hogy az MNB lényegében a magánbankoknak adta át a forint forgalomba hozását (az 5%-os tartalékrátával megengedve, hogy új pénzt hozzanak forgalomba, maximálisan az MNB által kibocsájtott pénz 20-szorosára növelve a forintmennyiséget), az államnak kiesett bevétel volt, ezért az állam eladósodott: az államadósságunk 17 ezer milliárd forint.
A VILÁG LEGNAGYOBB TITKA
Hihetetlen ? Pedig igaz ! A világ legnagyobb "trükkje" ennyire egyszeru. Ez nem csak Magyarországon van így, bár a magyar társadalmat ez súlyosabban érinti, mint mondjuk az angolt.

megjegyzések (gyakori tévhitek ellen):
 • az ország adóssága az államadósság és a magánadósság összege
 • a lakosságot az ország adóssága terheli. Ennek ellenére azért beszélnek mindig csak az államadósságról, mert az ország adóssága vizsgálatakor hamar kiderülne a turpisság: nem lehet visszafizetni, mert eltunne a forint pénzkészlet nagy része és összeomlana a gazdaság.
 • a magánadósság terhét nem az fizeti, aki aláírta a hitelfelvételt. Ugyanis csak a reálkamatot fizeti (az infláció feletti kamatot). A cégek a kamatköltségeiket részben az árakba építik, részben kevesebbet fizetnek az alkalmazottaknak és alvállalkozóknak.
 • az adósság nem önkéntes, hanem kényszer: a gazdaságnak van egy pénzigénye. A hitelmechanizmus miatt lehetetlen lenne hitelek nélkül muködtetni a gazdaságot, ugyanis a forintmennyiség a hiteltörlesztéskor csökken (számlapénz tunik el, mert a bank az eredetileg teremtett pénzt hiteltörlesztéskor megszünteti, csak a kamatot költheti el).
 • a bank a lekötött betétek után alacsonyabb betéti kamatot fizet. A lekötött betétek mennyisége mindig kisebb, mint a pénzmennyiség (nem lehet egyszerre az összes pénzt lekötni). Ez kb 6 ezer milliárd forint, a töredéke a bankrendszer felé esedékes adósságnak.
 • Az, hogy a bank a betétesek pénzét adja kölcsön, tévhit. Kölcsönadáskor nem növekedne a pénzmennyiség. A bankok azért vadásznak a betétesekre, mert a (szabályozás miatt) a pénzteremtés parazita hasznából lényegében a betétmennyiségek arányában részesülnek.
 • Könnyen ellenőrizheti bármelyik közgazdaságtankönyvben. (vagy az MNB törvényben és az MNB rendeleteiben)
 • Ha bármelyik közgazdaságtankönyvből lehet ellenőrizni, hogy lehet, hogy a közgazdászok (a parlamentben, pénzügyminisztériumban, a sajtóban, és úgy általában) nem értik ezt ? A válasz egyszeru: a közgazdaságtankönyvekből ezt nem lehet megérteni. Úgy van leírva, hogy a lényeget teljes egészében elfedi. Nem ismerek egyetlen közgazdászt sem, aki tanulmányai során megértette volna (én sem értettem meg). Ugyanakkor ha valaki tudja, mire kell figyelni, és hol van a félrevezetés, könnyen ellenőrizheti a közgazdaságtankönyvből, mert a mechanizmus lépései le vannak írva (csak a következményei nincsenek, ill. a bank hasznánál szó szerint butaságot tanítanak - ezt is látni fogja, csak jó irányból kell nézni ).
Sokan azt hiszik, őket ez nem érinti, mert keveset keresnek. Mekkora tévedés ! Nagyon is érinti. Ugyanis a cégek adósság-kamatköltségei miatt alacsonyabbak a bérek és magasabbak az árak. Vagyis emiatt biztosan kevesebbet keres.
Mit tehetünk ?
 • Olvassa el, hallgassa meg, gondolja át. Meg fogja érteni, hogy a politika és a média a jelenlegi pénzügyi írástudatlanság mellett képtelen megoldani a problémákat. Inkább csak súlyosbítják a társadalmi problémákat, és újakat okoznak.
 • Nézzen utána, hogy tényleg így muködik, és tényleg sikerült ilyen csúnyán félrevezetni a társadalmat
 • Mondja el másoknak
 • Kérdezzen meg másokat, hogy tudták-e.
 • Mondja el másoknak
 • Ha ideje engedi, tanulmányozza a kérdést, és vegyen részt alternatív pénzek létrehozásában vagy a pénzrendszer megreformálásában és az áldemokrácia igazi demokráciává alakításában.
 • Mondja el másoknak. Újra és újra, egészen addig, amíg a pénzügyi analfabétizmust fel nem számoltuk, és a világtörténelem legnagyobb zsákutcájából kikeveredünk. Van elég szellemi kapacitás ahhoz, hogy megoldjuk a problémát. Viszont amíg a társadalom a média (félre-)vezetésével rossz helyen keresi, addig nem. Kérjük segítsen rávilágítani a helyzetre. A saját érdekében. Ne legyen ignoráns. Később sokkal nehezebb lesz.
Mindketto hazudik, teccikerteni ?
Az, aki nincs tisztában a magánbanki pénzteremtés vagyonkoncentráló hatásával, teljesen alkalmatlan a tájékoztatásra gazdasági és politikai témában. Tőlük tanulni, tájékozódni olyan, mint integrálszámítást tanulni olyantól, aki nem ismeri az összeadás szabályait. A legjobb szándékok ellenére sem fog menni. Sajnos a fizetett tömegtájékoztatásban szinte senki sem ismeri a vagyonkoncentráció természetét és legfőbb okát. Persze ez nem jelenti azt, hogy aki ismeri, az nem tévedhet, vagy hogy nem akar félrevezetni (pl. aki az aranyat javasolja megoldásként az igenis téved vagy félrevezet). Csak annyit jelent, hogy legalább esélye van a makrogazdasági és politikai folyamatok megértésére. Fontos, hogy minél többen tájékozódjanak. A felvilágosodás még nem történt meg. Amikor a társadalom a manipuláció módszereit megismeri és immunitást fejleszt ki, akkor fog bekövetkezni: valamikor a jövőben. Csak ez lehet a kiút a gazdasági és szellemi nyomorból. Önön is múlik, hogy mikor.
Minden jog fenntartva. 2008